Of je nou een stedentripje gaat maken of gaat bergbeklimmen in de Alpen, je wilt met een gerust gevoel op reis. Dat lukt het beste als je goed verzekerd bent. Als je één keer per jaar reist, kun je een kortlopende reisverzekering sluiten. En als je vaker op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering voor jou voordeliger. Deze is het hele jaar geldig.
Kenmerken
Een reisverzekering is bij uitstek een product dat je helemaal zelf kunt samenstellen. Of het nou om een kort- of een doorlopende verzekering gaat: de meeste verzekeraars bieden een basisdekking die je kunt uitbreiden. Voorbeelden van aanvullende modules zijn: wintersport, annuleringsverzekering en dekkingsgebied (Europa of werelddekking). Bij sommige verzekeraars kun je gedurende het hele jaar modules aan- en uitzetten, zodat je nooit te veel betaalt.
Zorgkosten
Veel mensen denken dat ze met een reisverzekering ‘dubbel’ zijn verzekerd voor zorgkosten, omdat deze ook op de ziektekostenpolis zijn gedekt. Dat is niet helemaal waar. Zeker als je naar een land reist waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland, is het verstandig om een reisverzekering met een goede zorgvergoeding af te sluiten. In Amerika bijvoorbeeld is een ziekenhuisopname vier of vijf keer duurder dan bij ons. Maar je Nederlandse zorgpolis vergoedt alleen de kosten volgens de Nederlandse normen. Dat betekent dat je veel zelf moet bijleggen als je medische kosten maakt in een duur ‘zorg’-land.
Repatriëring
Je moet er niet aan denken, maar soms kan de nood zo hoog zijn dat je niet zelfstandig naar huis kunt en moet worden gerepatrieerd. Meest bekend is repatriëring na een skiongeluk. De kosten van zo’n medische repatriëring lopen al snel hoog op. Als je geen reisverzekering hebt, draai je zelf voor die kosten op.
Let op:
Een reisverzekering is meestal alleen geldig in Europa en de landen rond de Middellandse Zee. Ga je verder weg? Neem dan een werelddekking.
Als je langer in het buitenland verblijft, houd er dan rekening mee dat de meeste reisverzekeringen tot zestig of negentig dagen geldig zijn.
Niet alle activiteiten zijn standaard gedekt. Vraag het voor de zekerheid na als je een actieve vakantie hebt geboekt, bijvoorbeeld als je gaat bergbeklimmen of diepzeeduiken.
De zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten in het buitenland. Deze krijg je tot het bedrag vergoedt dat je in Nederland ook zou krijgen. De kosten in het buitenland voor medische ingrepen zijn vaak hoger. Het deel dat je zorgverzekeraar niet vergoedt, kun je op je reisverzekering claimen.
Soms is het lastig te bepalen waar de dekking van je ene verzekering ophoudt en de dekking van je reisverzekering begint. Misschien is het handig om te onthouden dat een reisverzekeraar alleen de schade vergoedt die een andere verzekeraar niet dekt.
Zorg dat je voordat je op reis gaat, het nummer van de alarmcentrale hebt genoteerd.
Als je een bagageclaim wilt indienen, bijvoorbeeld omdat je koffers zijn gestolen, doe dan altijd eerst aangifte bij de politie. Je moet de diefstal namelijk aantonen bij je verzekeraar. Als je koffer niet uit het vliegtuig is gekomen, vul dan al op de luchthaven bij de betreffende maatschappij een PIR-formulier. Meer weten over reisverzekeringen? Bekijk ook de productwijzer in het tab blad formulieren
* Aan de teksten op deze website kunnen geen rechten worden ontleend